Mapping instellen - let op, voor Beslist.nl geldt een andere mapping instructie, klik hier voor de Beslist.nl mapping, je kunt deze instructie wel gebruiken voor Beslist.nl vanaf 'Attributen aan titels toevoegen'.

Kies in het linkermenu voor ‘mapping’ en selecteer de tegel van bol.com.
Dit is de overzichtspagina van alle mappings die voor bol.com aangemaakt zijn.

Stap 1 - Productselectie

• Klik op ;
    • In het volgende scherm ga je producten, attributen of een combinatie van de 2 gebruiken om producten te selecteren die je aan een categorie van het verkoopkanaal gaat koppelen;
      • Op categorieniveau:  selecteer links bij ‘Filter op categorie’ de categorie(ën) die je wenst te koppelen. Goed om te weten: groengekleurde categorieën zijn al gemapped;

• Op attribuutniveau : scroll naar beneden en vul je voorwaarden in bij ‘Filter op attribuut’;

• Gebruik een combinatie: zet het schuifje tussen de categorieën en attributen op ‘EN’, standaard staat deze op OF.

• Zoek vervolgens rechtsboven bij ‘bol.com categorie’ naar een geschikte categorie bij bol.com. Zoeken op steekwoorden is ook mogelijk (vanaf 3 karakters);
    • Selecteer de geschikte categorie;
      • Oei: zie je geen geschikte categorie? Neem even contact op met zakelijkverkopen@bol.com, zij kunnen je precies vertellen in welke categorie de producten thuishoren.
    • Vul (indien gewenst) een titel in voor eigen referentie bij het kader ‘Instellingen’;

• Gebruik het schuifje actief of inactief om de mapping in- of uit te schakelen. Uitgeschakeld zal er géén content gegenereerd worden met deze mapping groep;
    • Klik op Opslaan.

Stap 2  – Content invullen

De producten die je hier ziet voldoen aan de productselectie uit het vorige scherm. Het is nu belangrijk om de kolommen in te vullen zodat de informatie terecht komt bij bol.com. Er zijn 3 (invulbare) verschillende kolommen beschikbaar.

De verplichte waarden dienen altijd ingevuld te zijn. Aanvullende informatie is geschikt voor de vindbaarheid van je product en aanvullende informatie is optioneel maar wel gewenst.

Ons advies is om zoveel mogelijk kolommen in te vullen. Indien gewenst kun je tevens producten in de specifieke mappinggroep zoeken op basis van titel, EAN of SKU.

Individuele producten uitsluiten van de mappinggroep.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je te weinig data hebt om je producten te scheiden. Heb je bijvoorbeeld schoenen en rolschaatsen in 1 categorie maar géén attribuut om verder te filteren? Dan kun je in EffectConnect individuele producten uitsluiten voor de specifieke mappinggroep. Attributen uitsluiten doe je door in de mappinggroep op het betreffende product te gaan staan. Je ziet aan de linkerkant een blokkade icoon verschijnen.

Wanneer je het icoon aanklikt zal de regel rood worden en het product niet meer worden doorgestuurd in de mapping export. Herhaal de handeling om je wijziging ongedaan te maken.

Hoe vul ik kolommen in?

Je kunt de kolommen op 3 manieren invullen:

• Gekoppeld aan een attribuut uit je brondata (bijvoorbeeld webshop);
    • Handmatig;
    • D.m.v. een standaardwaarde.

Je kunt de 3 methoden probleemloos met elkaar combineren.

Gekoppeld aan attribuut

Het liefst wil je natuurlijk dat de waarden automatisch ingevuld worden. Dat kun je bereiken wanneer de data aanwezig is in je webshop. In dit geval wordt er dan meestal gesproken over filters, kenmerken of attributen.

1. Ga bij de gewenste kolom op de kop van de kolom staan en selecteer ‘nieuw attribuut’ om het venster voor de attribuutselectie te openen;
    1. Kies in de popup die verschijnt het attribuut dat je wenst te gebruiken voor de mapping;
    2. Vervolgens leg je een vertaalslag tussen jouw data en de data die bol.com accepteert.

EffectConnect probeert automatisch attributen aan elkaar te linken. In het voorbeeld is ‘katoen’ gelinkt aan ‘Katoen’ (hoofdlettergevoelig). Voor ‘acryl’ dienen we handmatig de vertaalslag te maken;

3. Klik op ‘opslaan’ en alle aanwezige attributen zullen worden ingevuld in de kolom. Zie je nog ergens lege cellen? Dan ontbreekt mogelijk ook deze informatie in je brondata.

Je kunt de cellen handmatig invullen of gebruik maken van een standaardwaarde. Deze zal enkel gebruikt worden wanneer er géén attribuut aanwezig is.

TIP: Je kunt je aanwezige attributen soms ook gebruiken om andere velden mee in te vullen.
Simpel voorbeeld: voor dekbedovertrekken is ‘aantal kussenhoezen’ ook goed te baseren op de afmeting van het overtrek. 140x200 heeft altijd 1 kussenhoes en grotere maten meestal 2.

Handmatig invullen :

Klik op een cel en vul de correcte waarde in. Als je de waarde in hebt gevuld klik je op het  icoon, de waarde wordt opgeslagen. Gebruik het  icoon om te annuleren en  om een reeds ingevulde waarde te verwijderen.

Krijg je een meerkeuzelijst? Dan zijn dit waarden die bol.com accepteert, staat een gewenste waarde er niet bij? Neem contact op met zakelijkverkopen@bol.com.

Standaardwaarde invullen :

Je kunt een kolom een standaardwaarde geven, zo staat in iedere cel dezelfde waarde tenzij er handmatig nog producten worden aangepast (dat is bijvoorbeeld handig wanneer je 100 blauwe producten hebt en er maar 2 rood zijn, stel standaard blauw in en bij 2 producten handmatig rood).

1. Ga bij de gewenste kolom op de kop van de kolom staan en selecteer het configuratiewiel (tandwiel) om het venster voor de standaardwaarde te openen;

1. In de popup die verschijnt kun je aangeven wat de standaardwaarde voor iedere cel dient te zijn.

Tevens is het mogelijk om de standaardwaarde aan de titel van de producten toe te voegen.
      Met ‘positie toevoeging regel’ kun je aangeven op welke volgorde de waarde in de titel toegevoegd dient te worden. Met ‘Voorvoegsel toevoeging titel’ kun je een alias vóór de waarde plaatsen. Bijvoorbeeld: De kleur van dit product is [standaardwaarde];

2. Klik op ‘Opslaan’ en de kolom zal ingevuld worden;
    3. Je kunt nu nog (indien gewenst) individuele producten handmatig aanpassen. Klik in de gewenste cel en verander de waarde.

Mapping configuratie kopiëren

1. Ga bij de gewenste kolom op de kop van de kolom staan en selecteer ‘nieuw attribuut’ om het venster voor de attribuutselectie te openen;
    1. Kies in de popup verschijnt het attribuut dat je wenst te gebruiken voor de mapping.

Selecteer bij ‘Gebruik bestaande mapping’ een mappinggroep waar je al eerder de nodige vertaalslag gemaakt hebt.  De waarden zullen nu worden overgenomen van de geselecteerde mapping.

Content verrijken

EffectConnect biedt de mogelijkheid om zowel de titel als de omschrijving van je producten te verrijken door hier attributen aan toe te voegen. Zo maak je je content nóg beter, en zoals ze zeggen: content is king.

Attributen aan titels toevoegen

Deze handeling dien je (net als bij titels aan omschrijvingen toevoegen) bij iedere mapping groep te herhalen. Per mappinggroep wordt bepaald wélke attributen er aan de titels toegevoegd dienen te worden.

• Ga in de gewenste mappinggroep op de kop van ‘product’ staan en klik op de knop ‘Instellingen titel’;
    • In de popup die verschijnt kun je aangeven welke attributen aan de titel toegevoegd dienen te worden. Dit doe je door in de kolom met ‘status’ je keuze te maken. Er zijn 3 opties aanwezig:
      • Niet gebruiken                                  -              attribuut niet gebruiken;
      • Eigen waarde gebruiken                    -              selecteer een attribuut en voeg (indien
      • gewenst) een alias in bij ‘voorvoegsel’;
      • Gemapte waarde gebruiken               -              voeg de waarde toe zoals deze ook in de huidige mappinggroep gemapped is in de kolom met waarden.

• Je kunt aan de rechterzijde bij ‘geselecteerde attributen’ de volgorde van de attributen aanpassen;
    • Klik op ‘opslaan’ en de wijzigingen worden opgeslagen.

Goed om te weten: er worden géén lege attributen aan de titel toegevoegd. Is er geen waarde gevonden? Dan wordt het toevoegen van de alias ook geblokkeerd.

Attributen aan omschrijving toevoegen

Deze handeling dien je (net als attributen aan titels toevoegen) bij iedere mapping groep te herhalen. Per mappinggroep wordt bepaald wélke attributen er aan de omschrijvingen toegevoegd dienen te worden.

• Ga in de gewenste mappinggroep op de kop van ‘beschrijving’ staan en klik op de knop ‘Instellingen beschrijving;

• In de popup die verschijnt kun je aangeven welke attributen aan de omschrijving toegevoegd dienen te worden. Dit doe je door in de kolom met ‘status’ je keuze te maken. Er zijn 3 opties aanwezig:
      • Niet gebruiken                                  -              attribuut niet gebruiken;
      • Eigen waarde gebruiken                    -              selecteer een attribuut en voeg (indien gewenst) een alias in bij ‘voorvoegsel’;
      • Gemapte waarde gebruiken               -              voeg de waarde toe zoals deze ook in de huidige mappinggroep gemapped is in de kolom met waarden.

• Je kunt aan de rechterzijde bij ‘geselecteerde attributen’ de volgorde van de attributen aanpassen;
    • Klik op ‘opslaan’ en de wijzigingen worden opgeslagen.

TIP: Nadat de wijziging is opgeslagen kun je in het productoverzicht van de mappinggroep in de kolom ‘beschrijving’ op een product staan en kiezen voor ‘voorbeeld’.

De popup die verschijnt geeft een voorbeeld van hoe de content doorgestuurd zal worden.

Goed om te weten: er worden géén lege attributen aan de omschrijving toegevoegd. Is er geen waarde gevonden? Dan wordt het toevoegen van de alias ook geblokkeerd.